Magda Gessler – pochodzenie 

Aleksandra Nabierzyńska

Skąd jest Magda Gessler? Pochodzenie restauratorki nie dla wszystkich jest oczywiste. Chcesz lepiej poznać gwiazdę, dowiedzieć się, jakie ma korzenie? Czytaj więcej o tej słynnej osobowości telewizyjnej!

magda gessler pochodzenie

Magda Gessler – pochodzenie i rodzina

Magda Gessler, a właściwie Magdalena Daria Ikonowicz urodziła się w 1953 roku w Komorowie, wsi leżącej nieopodal Warszawy. Mirosław Ikonowicz, czyli jej ojciec, urodził się w Wilnie. Po wojnie przeniósł się do Słupska, a następnie do Warszawy. W latach 50. pracował w Polskim Radiu i Polskiej Agencji Prasowej. Mirosław był korespondentem PAP w Sofii, Hawanie, Madrycie. Magdalena i jej brat Piotr wychowywali się w różnych miejscach (Bułgaria, Kuba). Matka Magdy, Olga Borkowska, pochodzenia rosyjskiego, pracowała jako realizator dźwięku, nieco później zajęła się gastronomią. Restauratorka deklaruje, że jest wyznania prawosławnego.

Pochodzenie Magdy Gessler a kariera zawodowa

Magdalena Gessler ukończyła malarstwo w Królewskiej Akademii Sztuk Pięknych św. Ferdynanda w Madrycie. Przez lata mieszkała w Hiszpanii, gdzie sprzedawała swoje obrazy. Skąd zamiłowanie do gastronomii? Podczas pobytu na Kubie jej matka urządzała wystawne kolacje dla gości ojca. Znana restauratorka wspominała, że jeden z pierwszych tortów upiekła dla Fidela Castro. Zrozumiała też, że poprzez jedzenie można trafiać do ludzi, zdobywać ich szacunek. 

Pochodzenie Magdy Gessler na pewno miało wpływ na jej dalsze życie. Dzięki ojcu i jego pracy poznała wiele zakątków świata, a dzięki matce rozbudziła w sobie pasję do kuchni. Choć żyła w różnych krajach, ostatecznie wróciła do Polski. Tu prowadzi swoje restauracje, pisze książki, pojawia się programach telewizyjnych.

Fot. główna: Artur Andrzej via Wikipedia, CC BY-SA 3.0



Zobacz także:
Archiwum: czerwiec 2024

Popularne wpisy: