Robert Makłowicz – pochodzenie i droga do sukcesu

Michał Wójtowicz

Robert Makłowicz – pochodzenie tego niezwykle barwnego krytyka kulinarnego i podróżnika jest równie ciekawe, jak jego osoba. Odkryjmy razem historię, która zaowocowała jednym z najbardziej rozpoznawalnych twarzy w Polskim show-biznesie.

makłowicz pochodzenie

Robert Makłowicz – pochodzenie i dzieciństwo

Rodzina Roberta Makłowicza jest jak wielobarwny kocioł pełen smaków – ma korzenie polskie, ukraińskie, ormiańskie, węgierskie i austriackie. Urodzony w Krakowie 12 sierpnia 1963 roku Robert Makłowicz jest synem Włodzimierza, marynarza, i Beaty Preiss. Ma młodszą siostrę, Dominikę.

Edukacja i początki kariery

Robert Makłowicz – pochodzenie to jedno, ale to, co wypracował sam, to prawdziwe źródło jego siły. Po ukończeniu V Liceum Ogólnokształcącego im. Augusta Witkowskiego w Krakowie Makłowicz przez lata studiował prawo, a następnie historię na Uniwersytecie Jagiellońskim. 

Przełomowym momentem była decyzja o wyjeździe do Wielkiej Brytanii na przełomie 1989 i 1990 roku, gdzie podczas pracy robotnika w Kingston upon Thames odkrył swoją pasję do kuchni świata.

Kariera medialna

Pochodzenie Roberta Makłowicza i pasja do kuchni zaowocowały prężną karierą w mediach. Po powrocie do Polski w 1990 roku zaczął swoją przygodę jako krytyk kulinarny. Od 1993 roku pisał felietony dla „Gazety Wyborczej”, potem pojawił się na antenie Telewizji Polskiej z cyklem reportaży „Podróże kulinarne Roberta Makłowicza”. W 2017 roku zaczął prowadzić program „Makłowicz w drodze” emitowany na kanale Food Network.

Fot. Główne: Bieniecki Piotr via Wikipedia, CC BY-SA 4.0



Zobacz także:
Archiwum: lipiec 2024

Popularne wpisy: